50+ csoport 2023.02.07. alkalom beszámolója

2023.02.10

2023.02.07. 50+ csoport találkozó

A mai alkalommal is imával kezdtük az együttlétünket, majd a jövő vasárnapi evangélium olvasása és átelmélkedése következett:

Jézus tökéletessé teszi az Ószövetség tanításait és parancsait.

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:

Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből sem egy i betű, sem egy vessző, hanem minden érvényben marad. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.

És mondom nektek: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába.

Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: "Te esztelen!", méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: "Te istentelen!", méltó a kárhozat tüzére.

Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat. Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.

Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed, minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe, vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson.

És ezt is mondták: Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elküldi feleségét - kivéve hűtlenség esetét -, okot ad neki a házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést követ el.

Hallottátok továbbá, hogy a régieknek ezt mondták: Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet! Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Sem az égre, mert az az Isten trónja, sem a földre, mert az lábának zsámolya, se Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa! De még saját fejedre se esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod ősszé vagy feketévé tenni. Legyen a ti beszédetek "igen, igen, nem, nem"; ami ennél több, az a gonosztól van.

Ezek az evangélium igéi.

Mt 5,17-37

Ezt követően Árpádházi Szent Margit életével ismerkedtünk, majd a betegek világnapjáról emlékeztünk meg.

https://www.magyarkurir.hu/hirek/arpad-hazi-szent-margit-szuz-2020

A betegek világnapja alkalmából a PILLANGÓCIRKUSZ című filmet ajánlottam a résztvevők figyelmébe, amely az alábbi linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=BUcVs09zFps

Elgondolkodtató film arról, hogy olyanok vagyunk amilyennek látni akarjuk magunkat. A cirkusz pénzért mutogatja azokat az embereket akik eltérnek az átlagtól, a normálistól. Így került a nézők elé a karok és lábak nélkül született fiú, akit csak bámulnak, szánalommal nézegetnek vagy gúnyolódások céltáblájává tesznek.

A fiú átkerül egy másik cirkuszba, ahol saját akaratából és megtalált hitéből épülve nem a szánalomra , hanem csodálatra méltó emberré válik. Kitartása és hite reményt ad másoknak is, hogy elveszítettnek látszó, bebábozódott életükből kikerülve, mint a pillangó, szárnyalhassanak és tündököljenek.

Vannak körülmények és adottságok, amelyekből lehetetlen felállni, kilábalni - ha ezt hisszük el. Ahogy kezek és lábak híján Will, a Pillangó névre keresztelt cirkusz legújabb tagja is elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha szárnyat bontson. De a társulatban mindenki jól ismeri a hernyólét földhözragadtságát, ezért sietnek a férfi segítségére. Ehhez azonban neki is mélyen magába kell tekintenie, és szembe kell néznie azzal, amivel csak kevesen mernek: mi az ő egyéni tehetsége, és mi az, amit csak ő képes sikerre vinni.

A film főszereplője Nick Vujicic, aki születési rendellenesség következtében, váll magasságban elvesztette mind a két karját, és csak egy kicsike lába fejlődött ki kettő darab újjal, ami kiáll comb magasságban.

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

© 2020 A debreceni Szent László Domonkos Plébánia ideiglenes weboldala. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el