Tárlatvezetés a Déri Múzeumban a Nagyböjti készület jegyében

2022.04.04

Több mint harmincan gyűltünk össze március 30-án, a DNYEM Kórházlelkészi Szolgálatának szervezésében, a debreceni plébániákon működő idős - csoportokból a Déri Múzeum előtt, hogy közösen megismerjük Munkácsy Mihály három monumentális képét.

Keresztesné Várhelyi Ilona szakavatott vezetése segített minket a nagyböjti készületben. Munkácsy három képe: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo, /Íme az Ember/ és a Consummatum est / Beteljesedett/ - ezt a címet adta eredetileg Munkácsy a harmadik képnek.

Keresztesné Várhelyi Ilona Bibliával Munkácsy Krisztus-trilógiája előtt c. művének előszavában ezt olvashatjuk:

" A magyar kulturális örökség egyik kiemelkedő képsorozata a Munkácsy-trilógia. A festmények méreteikben is monumentális alkotások, melyeket maga Munkácsy sem láthatott együtt kiállítva. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat méltán büszke arra, hogy a fenntartásában működő Déri Múzeum ad helyet a képeknek.

A három mű közül az Ecce Homo /1896/ a Déri Frigyes hagyaték részeként került Debrecenbe. A festményt Déri Frigyes a magyar államnak ajándékozta azzal, hogy Debrecenben kapjon elhelyezést, így 1930 óta a múzeum Munkácsy Termében látható. A trilógia további két darabja a Krisztus Pilátus előtt /1881/ és a Golgota /1884/ Amerikába került, magánkézbe. A Golgota 1991-ben érkezett Budapestre, első alkalommal a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatták be, majd a Déri Múzeumban került letétként elhelyezésre. 2002- ben Pákh Imre műgyűjtő vásárolta meg, önzetlen felajánlásának eredményeként - a jelenlegi megállapodás szerint - 2016-ig a Déri Múzeumban tekinthető meg.

Munkácsy Mihály (1844-1900) születése 150. évfordulójának méltó megünneplése indította el azt a törekvést, hogy Debrecenben együtt mutathassuk be a trilógia festményeit. A Krisztus Pilátus előtt című alkotás 1995. augusztus 25-én került a Golgota és az Ecce Homo mellé. Ezzel Munkácsy Mihály Krisztus trilógiája történetében első alkalommal következett be, hogy mind a három mű együtt, egymás mellett volt látható, így ez a bemutató egyben a trilógia világbemutatójának is tekinthető." (https://www.antikvarium.hu/konyv/keresztesne-varhelyi-ilona-bibliaval-munkacsy-krisztus-trilogiaja-elott-547431)

A hatalmas vásznakon összegezve jelenik meg Munkácsy Mihály hite úgy, hogy minden képen sűrítve, több eseményt összevonva láthatjuk Krisztus húsvéti áldozatához vezető utat, a kereszthalált és a feltámadást.

A tárlatvezetést követően kialakultak spontán beszélgető csoportok, hagytuk, hogy a képek bevonzanak bennünket a misztériumba.

A Munkácsy-trilógia

"Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni."

Így vallott műveiről az alkotó, akinek a múzeum talán legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy Teremben láthatók Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. A festmények Krisztus és vádlói konfliktusát, végkifejletként pedig az ige beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjai első alkalommal 1995. augusztus 25-én, a Déri Múzeumban voltak láthatók együtt.

https://www.dehir.hu/kultura/huszonot-eve-lathato-debrecenben-a-munkacsy-trilogia/2020/08/20/

https://www.derimuzeum.hu/kiallitasok.php?id=27

https://www.derimuzeum.hu/muzeumtortenet.php?id=69

Köszönjük a lehetőséget a múzeumnak, a nagyszerű vezetést Keresztesné Várhelyi Ilonának, a találkozást minden résztvevőnek!

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

© 2020 A debreceni Szent László Domonkos Plébánia ideiglenes weboldala. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!