50+ csoport 2023.02.14. alkalom beszámolója

2023.02.15

2023.02.14.

A közös ima után az evangéliumi szakaszról beszélgetve sok érdekes, személyes dolgot fogalmaztunk meg, ezek a beszélgetések mindenkit megmozgatnak, gondolkodásra késztetnek.

A jövő vasárnapi evangéliumi rész így hangzik:

"Hallottátok, hogy megmondatott: "Szemet szemért, fogat fogért." Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosz emberrel, hanem aki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda annak arcod másik felét is! Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsóruhádat, engedd át neki a felsőt is! Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre! Aki kér tőled, annak adj, és ne fordulj el a kölcsönt kérőtől!

Hallottátok, hogy megmondatott: "Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet." Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy így mennyei Atyátoknak fiai legyetek, mert ő felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok? Nem ugyanezt teszik-e a vámszedők is? 47És ha csak testvéreiteket köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik a pogányok is? 48Ti azért legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes."

( Mt 5, 38-48 )

...A mai evangélium Máté evangélistától származik, a hegyi beszédnek nagyjából a közepe táján járunk. Nem véletlen ez hangzott el, mert most hétről-hétre, a boldog-mondásoktól kezdve elkezdtünk beszélni, és elkezdtük fölidézni Jézusnak azokat a szavait, azokat az üzeneteit, amelyeket ott Máté így foglalt össze, hogy ez az Ő hegyi beszédében hangzott el. Azért akarom ezt így kihangsúlyozni, mert hát hiszen már a boldog-mondásokkal sem voltunk könnyű helyzetben, de aztán a mai evangélium ennek a hegyi beszéd sorozatnak aztán tényleg az egyik legnehezebb része. Az ellenség-szeretettől kezdve, hogy tartsuk oda a másik arcunkat, valaki kényszerít, még akkor két annyit... ( Pál Feri )

Az érdeklődők figyelmébe ajánlom Pál Feri atya elmélkedését ezzel az evangéliumi szakasszal kapcsolatban:

https://www.palferi.hu/hanganyagok/2016-2017/2017-02-19/

Az agapét követően megemlékeztünk Szent Bálint napjáról:

Szent Bálint püspök, a szerelmesek védőszentje

Február 14-e Szent Bálint püspök és vértanú, a szerelmesek védőszentjének liturgikus emléknapja. 269-ban halt meg Rómában. Kezdetektől fogva ismert a szerelmesek iránti rokonszenve: Bálint püspök titokban eskette meg a szerelmes párokat. Ez azért volt különleges, mert a törvény abban az időben tiltotta a férfiaknak a katonai szolgálat előtti házasságkötést. Egy további történet pedig arról számol be, hogy ő volt az első pap, aki egy pogány férfit és egy keresztény nőt összeadott. Mivel kezdetektől fogva ismert a szerelmesek iránti rokonszenve és az értük végzett tettek sora, talán ezért is lett halála után az ő védőszentjük.

Mivel ezen a héten van a Házasság hete programsorozat, közösen megnéztünk egy bemutatkozást: A Gorove házaspár, Kriszta és Laci beszéltek kapcsolatukról, házasságukról, hitükről - megszívlelendő tanúságtételt hallottunk.

https://www.youtube.com/watch?v=NOve5GQauXM

Jövö héten Katalin nővér érkezik hozzánk, aki a kezdődő nagyböjt kapcsán hoz számunkra elmélkedést, segítve lelki felkészülésünket a Húsvétot megelőző időszakban. Mindenkit szeretettel várunk!

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

© 2020 A debreceni Szent László Domonkos Plébánia ideiglenes weboldala. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el