"Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."
Mt 18,20

Történetünk

A hagyomány szerint már a középkorban éltek domonkos szerzetesek Debrecenben, de jelenlétük és távozásuk körülményei máig tisztázatlanok.

A mai plébániát 1942. október 11-én alapította Boldog Scheffler János püspök, s a domonkos szerzetesekre bízta a város észak-nyugati területén élő hívek lelkigondozását. Ők a Füredi úton kezdtek templomot építeni, de a szerzetesrendek 1950-es feloszlatása után megszűnt működésük, a plébániát az egyházmegye vette át. A hívek megnövekedett száma miatt hozzáláttak az addigi kápolna helyett a mai is látható templom építéséhez, mely 1983-ra készült el.

A domonkosok 1990-ben térhettek vissza Debrecenbe, de ekkor hazánkban kevés domonkos szerzetes volt, ezért az az elhatározás született, hogy a lengyel domonkos tartományból érkeznek ide szerzetesek misszióba.

2004-ben a Szent László Plébánia Füredi úti telkén, a jelenlegi templom mellett, közösségi- és rendház építése kezdődött, mely az újonnan alapított II. János Pál Intézetet is magába foglalja. Az épületegyüttes teljes egészében 2010-re készült el.

Mit is jelent, hogy domonkos plébánia vagyunk?

Szent Domonkos szerzetesrendjét III. Honorius pápa 1216-ban azért hagyta jóvá, mert az evangélium hirdetését olyan módon végezték, ahogy egykor Jézus Krisztus apostolai és tanítványai: szegényen, egyszerűen és mégis nagy hatással. Az apostolok Jézussal élték életüket, és így könnyű volt beszélniük róla másoknak.

A domonkosok is Jézus, a megtestesült Igazság szemléléséből merítik mindazt, amit mondanak, ezt így foglaljuk össze: "Szemlélődni és a szemlélt igazságot továbbadni".

Nagyon fontos számunkra, hogy az örömhírt, mely a mi életünket megváltoztatta és boldoggá tette, másoknak is elmondjuk, hogy ők is új életet élhessenek.

Ezt próbáljuk meg mindenki számára érthető módon továbbadni, mivel mindenkinek szóló üzenetről van szó. Jézus boldoggá tesz, ezt hirdetjük!


© 2020 A debreceni Szent László Domonkos Plébánia ideiglenes weboldala. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el