50+csoport 2024.05.07. Kirándulás Nyíregyházára

2024.05.09

A debreceni Szent László Domonkos Plébánia 50 + Csoportja és

a Szent Anna Plébánia Idősakadémia tagjainak

zarándoklata Nyíregyházára, 2024. május 7- én, kedden

A lelkes csapat reggel a Vasútállomás induló táblája előtt találkozott 8.20-kor, majd a debreceni vasútállomásról 8.38-kor induló vonattal megcéloztuk Nyíregyházát.

Nyíregyházán a vasútállomásról elsétáltunk a Magyarok Nagyasszonya társszékesegyházba, ahol Juhos Imre atya fogadott minket. Egy tized Rózafűzért imádkoztunk, énekeltünk, majd Imre atya bemutatta nekünk a társszékesegyházat, és annak történetét.

Nyíregyháza egyik legismertebb épülete a főtéren található, kéttornyú, román stílusú székesegyház, Samassa József egri érsek fogadalmi temploma. 1993 óta a Debrecen - Nyíregyházi Egyházmegye társszékesegyháza, kettős tornyával, arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása. Maga Samassa érsek szentelte fel 1904. augusztus 20-án.

https://magyaroknagyasszonya.dnyem.hu/templomunk/

Az orgona Angster József és Fia pécsi orgonakészítő műhelyéből származik.

https://magyaroknagyasszonya.dnyem.hu/programjaink/orgonak-ejszakaja-a-magyarok-nagyasszonya-tarsszekesegyhazban/

Az 1984-es felújítás során a falakat újrafestették úgy, hogy az eredeti ornamentikán és színeken nem változtattak, megőrizve ezzel az utókor számára a templom eredeti stílusjegyeit.

A plébánia közösségi termében Gaga Zsuzsa fogadott minket, és itt tudtunk kicsit pihenni, ebédelni is. Ezúton is köszönjük a szíveslátást!

13.30-ra átsétáltunk az új Görögkatolikus Múzeumba (Bethlen Gábor utca 21),
ahol Dr. Szabó Irén múzeumigazgatónő üdvözölt bennünket, majd egy kedves idegenvezető tárlatvezetésével megtekintettük a kiállításokat, a keleti egyházművészet kincseit.

https://www.gorogkatolikusmuzeum.hu/kiallitas/ablak-az-orokkevalosagra/

https://www.magyarkurir.hu/hirek/ablak-az-orokkevalosagra-megaldottak-az-uj-gorogkatolikus-muzeum-epuletet-nyiregyhazan

A tervek szerint haladva, innen 15.00 – 15.30 között átsétálunk a Görögkatolikus Papnevelő Intézetbe, (Bethlen Gábor utca 5.), ahol Dobos András atya, rektor bemutatta nekünk a sárospataki illetőségű Makláry Zsolt festőművész által újonnan festett kápolnát.
Itt is elmondhattunk egy imát, és énekeltünk is.

https://szeminarium.gorogkatolikus.hu/

https://www.nyirgorkat.hu/?q=hir&id=4622

A Görögkatolikus Papnevelő Intézettől sétálva indultunk vissza a vasútállomásra, ahonnan16.58-kor érkeztünk Debrecenbe. Ismét egy szép és tartalmas napot tölthettünk együtt, köszönet a szervezésért Plószné Anikónak!

© 2020 A debreceni Szent László Domonkos Plébánia ideiglenes weboldala. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el