50 + csoport - Május 17. találkozás

2022.05.23

2022.05.17.50+

A mai napon a vasárnapra rendelt evangélium ( Jn 14,23-29 ) olvasását követően az ima erejéről hallgattunk előadást felvételről Dr. Bagdy Emőkétől. Őt követte Monostori László atya, szintén felvételről, aki a Loretoi litánia történetéről beszélt. Május lévén, közösen elimádkoztuk a Loretoi litániát, felajánlva egy beteg gyermek gyógyulásáért.

Az agapét követően ismét körünkben köszönthettük Nagy Editet, aki a tavaszi ünnepkörről, a májusfa állításról, a pünkösdi népszokásokról tartott színes előadást. Az előadás közben be is mutatott nekünk néhány tánclépést, elénekelte a pünkösdhöz kapcsolható népdalokat, majd közös éneklésre hívott minket.

https://punkosdinfo.hu/punkosdi-nepszokasok-hagyomanyok/

https://skanzen.hu/hu/fedezze-fel-online/online-tudas/punkosdi-nepszokasok

A húsvét szombatját követő 50. nap Pünkösd vasárnap. Innen ered a neve a görög Pentecostes szóból, amelyből a magyar Pünkösd szó is származik.

Ezen a vasárnapon az egyháznak a születését ünnepeljük. Krisztus mennybe- menetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok együtt maradtak és együtt ülték meg a zsidó pünkösdöt (Sávuot), és ekkor a Szentlélek tüzes nyelvek formájában jelent meg, és az apostolok különböző nyelveken szólaltak meg, és kezdték el az igét hirdetni.

Mindez pedig pontosan le van írva az Apostolok cselekedeteinek könyvében.

Érdekes azonban az, hogy az egyháznak ez a harmadik fő ünnepe, ennek ellenére valahogy egy kicsit mostohán bánunk fele. Nem alakultak ki körülötte olyan hagyományok, olyan szokások, mint a karácsony vagy a húsvét körül.

Nehéz megfogni ezt az ünnepet. Mi az, hogy Szentlélek, mi az, hogy lángnyelvek formájában? Talán ez is teszi azt, hiszen a karácsonynak is és a húsvétnak is van egy sokkal kézzelfoghatóbb, materiálisabb valósága is.

Az emberi élet számára a születés és a halál, sőt a feltámadás gondolata rendkívül közel áll, de a Szentlélek megjelenése nagyon is nehezen érthető. Egyébként a zsidó pünkösdnek a hatására évszázadokon keresztül szokás volt az is, hogy zöld ágakkal díszítették a templomokat. Nagyon sokáig megmaradt ez a hagyomány az evangélikus egyházban is, mert a tavasz ünnepe, noha 50 nappal húsvét után következik pünkösd és május 10-e és június 13-a között lehetséges pünkösdvasárnap ünneplésének az ideje. Néhány éve ismét kétnapos ünneppé vált pünkösd. Talán az ünnepi hagyományoknak az erejét az is csökkentette, hogy csak egynapos ünnep volt.

Attól függetlenül, a keresztény egyházak egyik legnagyobb ünnepe, hiszen nagyon fontos a hit szempontjából. A zsidók is ünneplik a pünkösdöt, természetesen ők nem a Szentlélek kitöltését ünneplik pünkösdkor.

A konfirmáció, a bérmálás ideje az egyházakban nagyon sok helyen ilyenkor van, aminek valahol a magyarázatát abban is meglelhetjük, hogy a tavasz a fiataloknak az ünnepe is.

Tartalmas, szép délelőttöt tölthettünk együtt, köszönjük!

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

https://www.vaticannews.va/hu/papa/news/2019-03/loreto-szent-haz-nazaret-tortenet-paplor.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Loreto_(Olaszorsz%C3%A1g)

https://imrikzsofia.hu/a-loretoi-szent-haz-tortenete-es-abrazolasai

https://lexikon.katolikus.hu/L/Loreto.html

https://www.magyarszo.rs/hu/4305/mellekletek_tarka/220172/A-Szent-H%C3%A1z-bazilik%C3%A1ja-Loreto-Olaszorsz%C3%A1g.htm

https://olaszorszagrol.hu/a-loretoi-madonna-es-a-santa-casa/

© 2020 A debreceni Szent László Domonkos Plébánia ideiglenes weboldala. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!