50+ CSoport október 4 alkalmának beszámolója

2022.10.10

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk 2022. október 11-én az 50+ csoport következő találkozójára.

Rendhagyó módon 10 órakor találkozunk a Szent Anna 5-ös hittantermében, ahol a Sárospataki Szeplőtelen Fogantatás Plébánia csoportját fogadjuk. Az Őseink hite kiállítás megtekintését követően 10.45-től közös szentmisén veszünk részt. 13.00 órától a Déri Múzeumban folytatódik a program, 30 percig a Trilógiánál más csoport nem lesz. Bármilyen ismertetőt mondhat a csoport bármely tagja. A 70 év feletti látogatók térítés nélkül kapnak jegyet. 30 embert jelentettünk be, lehet csatlakozni a csoporthoz! Ezután a Szent László Plébánián 14 órától szerény agapéval egybekötött beszélgetés zárja a programot. Bármely programelembe be lehet kapcsolódni, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Beszámoló az 50+ találkozó 2022. október 4-i alkalmáról

Az elmúlt héten október 4-én, Szent Ferenc emléknapján találkoztunk.

https://www.magyarkurir.hu/kultura/assisi-szent-ferenc

Október 4-e szentje, Assisi Szent Ferenc minden idők egyik legnépszerűbb szentje. Már életében legendák születtek róla, alakja számos képzőművészt, zeneszerzőt, írót, filmrendezőt ihletett meg. XVI. Benedek pápa az "életszentség óriásának" nevezte.

Közös ima után a vasárnapi evangéliumról beszélgettünk Péter testvér vezetésével.

(Lk 17,11-19)

" Jézus egyszer útban Jeruzsálem felé áthaladt Szamaria és Galilea határvidékén.

Amikor betért az egyik faluba, tíz leprás férfi jött vele szembe. Még messze voltak, amikor már megálltak, és hangosan így kiáltottak: Jézus, Mester! Könyörülj rajtunk!"

Ő rájuk tekintett, és így szólt hozzájuk: "Menjetek és mutassátok meg magatokat a papoknak." Útközben megtisztultak.

Az egyik, amikor észrevette, hogy meggyógyult, visszament, hangos szóval dicsőítette Istent, arcra borult Jézus lába előtt, és hálát adott neki. És ez az ember szamaritánus volt.

Jézus megkérdezte: "Nemde tízen tisztultak meg? Hol maradt a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszajött volna, hogy hálát adjon Istennek, csak ez az idegen?" Aztán hozzá fordult: "Kelj fel és menj! Hited meggyógyított téged." "

Az agapét követően NAGY EDIT volt a vendégünk, aki az ősz ünnepkörről, népszokásokról tartott előadást számunkra, melyet közös éneklés és tánc koronázott meg. Tartalmas, szép együttlétünk volt! Köszönjük Editnek, hogy "megmozgatta" a csapatot J

Néhány jeles nap - a teljesség igénye nélkül

Szeptember

Szeptember 8. - A Kisasszony napja

Az őszi vetés kezdetének napja a magyar népi hagyományban. Számtalan szokás köthető hozzá, az Ipoly vidékén például úgy hitték, megláthatják a felkelő napban Szűz Mária képét. Néhány kereszténység előtti korból fennmaradt tradíció is kapcsolódik a jeles naphoz, ilyen például az időjárás-jóslás.

Más területeken ilyenkor megszentelték a vetőmagot, ehhez pedig szigorú ceremoniális szokások kötődtek. A gazda tiszta ruhát öltött és nem szólalt meg a szertartás során. A vetés folyamán meg volt tiltva a káromkodás, az ünnep végén pedig a gazda a magasba dobott egy zsáknyi vetőmagot. Úgy hitték, hogy amilyen magasra repült, akkorára fog nőni a gabona is.

Szeptember 12. - Mária napja

Egyrészt kiemelt névnap, nem elsősorban Szűz Mária, sokkal inkább a Mária név gyakorisága miatt emelték ki a többi névnap közül. Sok település ezen a napon tartja a búcsút. Tradicionális étek ilyenkor a kacsa, a töltött paprika és a kalács.

Szeptember 22. - Őszi napéjegyenlőség

Ezen a napon a nappal és az éjszaka egyenlő hosszúságú, ezután kezdenek el a nappalok rövidülni, az éjjelek pedig hosszabbodni. A pogány Európa természetkultuszaiban nagy jelentőségnek őrvendett a két napéjegyenlőség (tavaszi és őszi), illetve a két napforduló (nyári és téli). Ilyenkor a legkülönfélébb isteneknek/szellemeknek áldoztak a jó termésért és a jövedelmező hónapokért a következő negyedévre. Az ünnep eshet 21-ére és 23-ára is a szökő- és rendes évek váltakozása miatt.

A magyar néphagyományban a szeptember 21-ével megkezdődő Máté hete olvasztotta magába az őshit egyes elemeit. A Bánságban ilyenkor kezdték meg a vetést, a Szerémségben pedig a heti időjárás alapján jósolták meg, hogy milyen lesz a bortermés.

Szeptember 29. - Szent Mihály napja

© 2020 A debreceni Szent László Domonkos Plébánia ideiglenes weboldala. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el